De grill van de zee

Tonijn, heilbot, zwaardvis, marlijn, steur... dat zijn de monsters van de zee!

Ze passen op geen enkele schaal of bord en in geen enkele pan en komen zelden of nooit in hun geheel in de keuken terecht.
We kennen ze over het algemeen alleen van plaatjes of van angstaanjagende films.
Ze worden meestal in moten bereid, die vaak groter zijn dan de oven en die als een taart in punten moeten worden verdeeld.


Ze worden vaak ’het vlees van de zee’ genoemd omdat ze vast en stevig visvlees hebben.
Ze zijn heerlijk om te eten, maar let goed op, want er dienen bepaalde voorzorgsmaatregelen te worden getroffen. Als ze niet op de juiste manier worden be­handeld, kunnen ze droog en taai worden als een stuk karton.
Om die reden is er maar een recept opgenomen waar­bij alle trucs en aanwijzingen wonien vermeld die wetenswaard zijn om deze ’biefstuk van de oceaan’ niet te laten mislukken.

Op welke grote vissoort de keus ook gevallen is, zorg er in ieder geval voor dat de moten niet dunner zijn dan circa 3cm.

De grill van de zee

Verwarm de contactgrill voor.
Bestrooi de moten vis aan beide kanten royaal met zout en peper. In tegenstelling tot andere gerechten is het nuttig om de vis voor het bakken al met zout en peper te bestrooien, omdat het zout en de peper mee­helpen om snel een korstje te laten ontstaan, waar­door het vocht tijdens de bereiding in de vezels van de vis wordt vastgehouden en de vis niet droog wordt. Het visvlees blijft op deze manier mals en sappig.
Bestrijk de grillplaat licht met olie.

Leg de moot vis op de grillplaat en druk stevig aan. Laat 2 minuten roosteren, keer de moot om en rooster nog 2 minuten aan de andere kant.
De moot kan ook in vieren worden verdeeld en in de magnetron worden gaar gemaakt.
Om een echt mals stuk vis te krijgen wordt hij niet verder op de grill bereid, maar op een redelijk lage temperatuur (180 °C) in de oven of op laag vuur in de pan verder gaar gemaakt.
Afhankelijk van de gewenste gaarheid rekent men 8 tot 12 minuten voor een moot vis van 500 tot 600 gram.