Verschillende manieren om vis te verdelen

Voordat vis in z’n geheel of op de ene of de andere manier in porties verdeeld verder wordt bereid, moet hij eerst worden schoongemaakt, geschubd en ontdaan van de vinnen. Spoel de vis daarna van binnen en van buiten goed schoon onder de koude kraan.
Deze bewerkingen zijn weliswaar niet moeilijk, maar kunnen toch het best door de vishandelaar worden verricht.
Meestal zijn de vissen die in de vishandel of in de visafdelingen van de grotere supermarkten worden gekocht al schoongemaakt en klaar voor gebruik.


Het verdelen in grote stukken

Het kan gebeuren dat een hele vis te groot is om in z’n geheel te worden bereid, omdat hij niet in de pan of de oven past en daarom in stukken moet worden ver­deeld.

Image

Voordelen: tijdens de bereiding wordt veel smaak aan het kookvocht afgegeven, met name als de vis met graat en al wordt bereid. Er zijn veel verschillende bereidingsmanieren mogelijk.

Nadelen: de bereidingstijd is over het algemeen tamelijk lang. De vis wordt na de bereiding al of niet aan tafel in eenpersoonsporties verdeeld.

Het verdelen in moten
Moten vis zijn over het algemeen eenpersoonsportiesVoordelen: De porties zien er aantrekkelijk uit en zijn tamelijk snel gaar. Het is niet moeilijk een vis op deze manier in porties te verdelen.

Nadelen: Het visvlees kan bij de bereiding makkelijk droog worden. Reden waarom de moten ook vaak worden gepocheerd.Het verdelen in blokjes
Het in blokjes snijden van vis gebeurt over het alge­meen bij dikke filets of bij moten die circa 4cm dik zijn.
Verwijder de middengraat met behulp van een scherp mes.
Verdeel de moot in blokjes van circa 4x4cm. Laat het vel van de vis, als het tenminste niet te taai of te rubberachtig is, zitten. Het vel van een makreel, een zal of een forel bij voorbeeld is goed eetbaar, evenals dat van een baars, een brasem of een poon, als de schubben tenminste zorgvuldig zijn verwijderd.Vis die in blokjes is verdeeld, kan heel goed in ragouts worden verwerkt of aan spiesjes worden geregen en geroosterd.

Voordelen: de vis is snel gaar en hoeft op het bord niet meer van graten en vellen te worden ontdaan.

Nadelen: geen, als de vis maar niet te gaar wordt gemaakt.