Bitki nowgorodski

Bereiding.
Dit is weer eens een heel andere manier om gehakt te bereiden. Door de heerlijke Madeirasaus wordt het vlees een delicatesse. Ingeweekt brood goed uitdrukken en met zout, peper en gebakken ui vermengen. Van het deeg vier ballen maken en deze even platslaan.


Boter in een koekepan verwarmen en het vlees aan beide kanten 5 minuten bakken. Vlees uit de pan nemen en op een voorverwarmde schaal leggen. Warmhouden.

De rest van de boter in de pan doen en de uieringen hierin goed bruin bakken. Over het vlees verdelen.

In een hoge pan de boter voor de saus laten smelten, groenten even aanbakken, bloem in eenmaal toevoegen en roeren tot de bloem door de boter is opgenomen. Geleidelijk de hete bouillon toevoegen en blijven roeren tot de saus kookt.

Vuur onder de pan laagdraaien, tot de helft laten inkoken en door een zeef wrijven.

In een schone pan doen, Madeira toevoegen en eventueel wat zout en peper bij de saus doen. Over het vlees gieten en meteen serveren.

Serveer er doperwten en gebakken aardappelen bij, verge­zeld van een glas lichte rode wijn of rosé.

Bitki nowgorodskiIngrediënten:

  • 375 g niet te fijn gemalen mager rundvlees,
  • 1 geweekt broodje (of twee boterhammen),
  • 1 gehakte en gebakken ui, 
  • zout, 
  • peper, 
  • boter om te bakken. 
Om te beleggen:
  • 1 in ringen gesneden uien, 
  • 25 g boter om te bakken. 
Voor de saus:
  • 40 g boter, 
  • 40 g bloem, 
  • een handje soepgroenten,
  • 1 gehakte ui, 
  • 2 gepelde tomaten, in stukjes gesneden, 
  • 1/2l vleesbouillon zonder vet (evt. blokje),
  • 1 glas Madeira, 
  • zout, 
  • mespunt suiker.
Andere recepten uit de categorie: Lunches