Chinese fondue

De fondue Bourguignonne heeft z’n vijftigste verjaardag nog lang niet gevierd, maar de Chinese fondue is al eeuwenoud. De oorsprong van de fondue ligt dus niet, zoals velen gedacht zullen hebben, in Frankrijk of in Zwitserland, maar in China.

Dit gerecht, dat in Azië alleen bij speciale gelegen­heden wordt geserveerd, wordt niet met olie maar met bouillon gemaakt. In de kokende bouillon kunnen allerlei soorten vlees en groenten worden gaar ge­maakt. Er worden geen vorken gebruikt, maar metalen netjes en eetstokjes.

Voor 8 personen.
Bereiding.

Week de Chinese paddestoelen 2 uur in lauwwarm water. Laat ze uitlekken en doe ze in een kom.

Snijd alle genoemde vleessoorten in dunne plakjes.

Verdeel het vlees op een decoratieve manier over de schalen en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Kook de tarwemie 2 minuten in kokend water met wat zout. Doe de uitgelekte mie in een kom.

Kook de rijstemie 1 minuut in kokend water met wat zout. Doe de uitgelekte mie eveneens in een kom.

Snijd de bleekselderij in plakjes en doe ze in een kom.

Doe de gewassen en uitgelekte taugé in een kom.

Chinese fondueIngrediënten:

  • 50g gedroogde Chinese paddestoelen
  • 250g lamshaas
  • 250g kalfsschnitzel
  • 250g biefstuk
  • 250g hamlappen
  • 250g varkensnier
  • 150g tarwemie
  • 150g rijstemie
  • 150g bleekselderij
  • 400g taugé
De sauzen:
  • 2 dl tomatenketchup
  • 3 eetl. sojasaus
  • 3 mespuntjes cayennepeper
  • 2 eetl. suiker
  • 1 theel. maïszetmeel
Roer de genoemde ingrediënten in een kom door elkaar. Verhit de saus 5 minuten. Verdeel de afge­koelde saus over 4 kommetjes.
  • 1dl nuoc-mam (Vietnamese saus uit de toko)
  • 1dl water
  • 1 eetl. blanke azijn
  • 1 eetl. suiker
  • 50g geraspte wortel
  • 2 gedroogde Spaanse pepertjes, verkruimeld
  • 2 mespuntjes gemberpoeder
Roer alle genoemde ingrediënten door elkaar en verdeel de saus over 4 kommetjes.

Maak de saus niet langer dan 2 uur tevoren, omdat hij anders te sterk kan worden.

Verdeel de kommetjes met de sauzen over de tafel zo dat iedere gast er bij kan en een kommetje met de tomatensaus en met de nuoc-mam in de buurt heeft.
Andere recepten uit de categorie: Lunches