Croissants

Voor 4 personen.

Bereiding.

Zeef de bloem. Doe 1/4 deel van de bloem in een aparte kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist in het kuiltje en meng het met 2-3 eetlepels van het melk- watermengsel zodat de gist oplost. Kneed het geheel tot een zacht deeg.


Zorg ervoor dat u een pan warm water klaar hebt staan. Leg de bal gistdeeg in het water en zet de pan weg. Voeg het zout aan de rest van de bloem toe. Maak een kuiltje in het midden, doe hier de helft van de margarine in en vorm hiervan met voldoende van het melk-watermengsel een stevig deeg.

Kneed het deeg met krachtige hand 5 minuten op een werkblad tot het luchtig is. Haal het gistdeeg uit het water (het moet sponsachtig en goed gerezen zijn). Meng het gistdeeg goed door het andere deeg.

Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek hem af met een bord en zet hem 12 uur in de koelkast. Rol het deeg uit tot een Vierkante lap. Bestrijk het deeg in het midden met de rest van de margarine en vouw het tot een pakketje.

CroissantsKneed het deeg nog drie keer (of vier keer als de margarine nog niet geheel is opgenomen). Laat het deeg steeds rusten tussen twee kneedbeurten door en zet het in de koelkast voor u het gaat uitrollen.

Rol het deeg uit tot een langwerpige, dunne lap. Snijd de lap in de lengte doormidden en snijd driehoeken deeg uit elke helft.

Rol de driehoeken op. Begin bij de basis van de driehoek en plak de bovenkant dicht met losgeklopt ei. Leg de croissants in een halvemaanvorm op een vochtige bakplaat. Laat ze ongeveer 10 minuten staan en bestrijk de croissants dan met losgeklopt ei. Bak ze 25 minuten in een hete oven op 200 °C.

Ingrediënten:

  • 375 g bloem
  • 15 g gist
  • 1/2 tl zout
  • een mengsel van 75 ml warme melk
  • en 75 ml warm water
  • 185 g plantaardige margarine
  • 1-2 losgeklopte eieren


Andere recepten uit de categorie: Gebakjes