Entrecöte vert-pré

Zo eten de Fransen een lendebiefstuk.

Bereiding.
De aanduiding vert-pré betekent in Frankrijk dat het vlees afkomstig is van eersteklas runderen, die niet alleen op stal hebben gestaan maar juist veel tijd in de buitenlucht op de sappige weiden hebben doorgebracht. Dit is aan het vlees wel degelijk te proeven.


Bij deze entrecöte horen flinterdunne pommes frites en natuurlijk kruidenboter.

Laat de slager de rand vet van het vlees niet verwijderen, maar doe dit na het grillen. Als het vlees op deze wijze behandeld is zal het veel beter van smaak zijn. Wel de rand vet even op regelmatige afstand met een scherp mes insnij­den zodat het tijdens het grillen niet gaat krullen.

Eerst de aardappelen bereiden.

Aardappelen in flinterdunne reepjes snijden, in een zeef of vergiet onder de koude kraan schoonspoelen en in een doek drogen. Olie verwarmen tot ongeveer 190°C en hierin de dunne pommes frites bakken. In een goedverwarmde schaal doen en warmhouden, maar nog niet met zout bestrooien, anders worden ze slap.

Entrecotes met wat olie inwrijven en met versgemalen peper bestrooien. Grill voorverwarmen, op het rooster van de grill een stukje aluminiumfolie leggen en daarop het vlees doen. Onder de grill schuiven (zo hoog mogelijk) en aan beide kanten 5 minuten roosteren. Met zout bestrooien en op een verwarmde schaal leggen.

Aardappeltjes naast het vlees leggen, eveneens met wat zout bestrooien en op elke plak vlees een plakje citroen leggen. Op de citroen komt de kruidenboter, en de garnering bestaat uit toefjes tuinkers.

Serveer er komkommersalade bij en zorg voor een goed glas rode wijn.

Entrecöte vert-préIngrediënten:

  • 3 grote geschilde aardappelen, 
  • olie of plantaardig vet om te frituren, 
  • een beetje zout,
  • 4 entrecotes van minstens 200 g per stuk,
  • 2 eetl. plantaardige olie, 
  • peper, 
  • zout.
Voor de garnering:
  • 4 plakken citroen,
  • 100 g kruidenboter (4 flinke plakken),
  • 1 doosje tuinkers.
Andere recepten uit de categorie: Lunches