Filet de boeuf a la bouquetière

Ossehaas met diverse groenten.

Bereiding.
Doperwten en worteltjes bevroren in wat heet water met zout doen, aan de kook brengen en suiker en zout toevoegen. Op laag vuur ongeveer 10 minuten laten koken, afgieten en een stukje boter bij de groente doen. Warmhouden.


In de tussentijd de tomaten van harde kern ontdoen, enkele malen insnijden en in een pan met water boter en peper op laag vuur 10 minuten stoven.

Asperges en boontjes warmen, afgieten en beide met een klontje boter op smaak maken. Boontjes met wat geraspte nootmuskaat bestrooien en over de asperges wat suiker strooien.

Groenten warmhouden.

Ossehaas rijkelijk met grofgemalen peper inwrijven. Olie in een braadpan heet laten worden, vlees aan alle kanten dicht­schroeien en even laten doorbakken (de tijd hangt af van de gewenste gaarheid van het vlees). Witte wijn bijgieten, even heet laten worden en het vlees uit de pan nemen en op een voorverwarmde schaal leggen. Met zout bestrooien. Groente om het vlees schikken, jus iets laten inkoken en over het vlees gieten. Meteen opdienen.

Geef er kleine gebakken krielaardappeltjes bij of aardappel- kroketten. Een glas rode wijn is een uitstekende combinatie.

Tip: Ditzelfde gerecht kan ook met varkenshaasjes worden gemaakt, die op dezelfde wijze worden gebakken, maar ze moeten van binnen niet al te roze zijn.

Filet de boeuf a la bouquetièreIngrediënten:

  • 250 g gemengde doperwten en gesneden worteltjes (diepvries), 
  • zout, 
  • 1/4l water, 
  • suiker, 
  • 80 g boter,
  • 4 tomaten, 
  • versgemalen witte peper, 
  • 1 blik asperges,
  • 1 klein blik dunne Franse sperzieboontjes, 
  • nootmuskaat, 
  • 600 g ossehaas (punt), 
  • versgemalen zwarte peper, 
  • 4 eetl. olie, 
  • zout,
  • 1 glas witte wijn, 
  • een takje peterselie voor de garnering.
Andere recepten uit de categorie: Lunches