Filet mignon

Bereiding.
Filet Mignon is het kleinste en fijnste stukje biefstuk dat u kunt serveren. Het wordt gesneden van het middenstuk van de ossehaas, met een draadje omwonden zodat het rond blijft, en op hoog vuur slechts aan beide kanten even dichtge­schroeid. Omdat de stukjes vlees klein zijn wordt gerekend op 2 per persoon.


Filet Mignon wordt altijd opgediend met fijne groenten, zoals asperges, zeer jonge doperwten en tuinbonen of met artisjokke-harten en een béarnaisesaus.

Geef er nooit gekookte aardappelen bij maar aardappelkroketjes of flinterdunne knapperige pommes frites, bestrooid met een beetje zout.

De klassieke manier van opdienen is de gebakken filet te beleggen met quenelles van gevogelte die gegarneerd zijn met plakjes truffel.

Vlees niet platslaan maar met een draadje omwinden, zodat de biefstukjes mooi rond en dik blijven.

Met peper bestrooien, een beetje aandrukken en in hete olie of vet dichtschroeien. Na het uit de pan nemen de draadjes verwijderen en dan pas met zout bestrooien. Op een ver­warmde schaal leggen en meteen opdienen.

Filet mignonIngrediënten:

  • 8 kleine haasbiefstukjes van ongeveer 75 g, 
  • 4 eetl. olie of 40 g plantaardig vet, 
  • zout, 
  • witte peper.
Andere recepten uit de categorie: Lunches