Finse piroggen

Voor 5 personen.
Bereiding.

Kook in een pan de halve liter water met zout, laurierblad, kruidnagel en 1 gepelde, maar hele ui. Leg de vis erin en laat het in 10-15 minuten gaartrekken. Niet koken, dan wordt de vis droog. Uit het nat nemen, laten uitlekken en afkoelen en door de vleesmolen draaien. Vis in een schaal doen en de tweede ui, zo fijn mogelijk gehakt, ei, peper, zout, peterselie, dille en het uitgeknepen brood toevoegen. Met een garde of de mixer tot een glad maar stevig deeg maken en even proeven of er kruiden genoeg gebruikt zijn. In de koelkast plaatsen tot het bladerdeeg is ontdooid en kan worden verwerkt.


Plakjes op een met bloem bestoven werkvlak uitleggen, met een flinke lepel visvulling beleggen, de randen met water bestrijken en dubbelvouwen. Randen goed aandrukken, zodat tijdens het bakken geen vulling kan ontsnappen.

Een bakblik met koud water afspoelen en de pakjes op het natte blik leggen. Bovenkanten met losgeklopt eierdooier bestrijken en de oven voorverwarmen op 200° C of gasstand 4-5.

Plaat in het midden van de oven schuiven en 25 minuten bakken tot de piroggen mooi bruin zijn.

Van de plaat nemen, op een verwarmde schaal leggen en apart van de saus opdienen.

Voor de saus wordt alleen de zure room losgeroerd en vermengd met de droge vermouth.

Meteen serveren.

Tip: Vindt u zalm iets te prijzig, gebruik dan bijv. zalmforel. De vishandelaar wil de vissen wel voor u fileren.

Finse piroggenIngrediënten:

  • 1 pak diepvries bladerdeeg (10 plakjes)
Voor de vulling:
  • 500 g gefileerde zalm, 
  • het sap van 1/2 citroen, 
  • 1/2l water, 
  • zout, 
  • 1/2 laurierblad, 
  • 1 kruidnagel, 
  • 2 uien,
  • 1 ei, 
  • witte peper, 
  • enkele takjes peterselie, 
  • 4 takjes dille of 1/2 theelepel gedroogde, 
  • 1 geweekt broodje of
  • 2 boterhammen (weken in melk), 
  • bloem om uit te rollen.
Om te bestrijken:
  • 1 eierdooier.
Voor de saus:
  • 1/8l zure room, 
  • 2 eetl. droge witte vermouth.
Andere recepten uit de categorie: Lunches