Franse uiensoep

Er zijn vele variaties bekend, maar dit is de lekkerste.

Bereiding.
Koud? Of een vermoeide dag gehad? Probeer eens een kop echte Franse uiensoep, dit ‘geneesmiddel’ doet wonderen! Uien pellen en in niet te dunne ringen snijden. Knoflook pellen en hakken (niet uitpersen).


Boter of olie in een braadpan heet laten worden en uien en knoflook hierin goudbruin bakken. Regelmatig omschep­pen. Met bloem bestuiven, goed vermengen en geleidelijk de hete bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en op laag vuur 20 minuten laten trekken. Met zout en peper op smaak maken.

In de tussentijd de sneetjes witbrood van korsten ontdoen en roosteren (niet te licht laten). In stukjes snijden en over de vuurvaste soepkommen verdelen. Soep er overscheppen, kaas er overstrooien en de kommen enkele minuten in een oven van 250°C of gasstand 7 plaatsen zodat de kaas gaat smelten en kleuren. Gratineren onder de grill gaat ook, maar dan wel eerst even voorverwarmen.

Franse uiensoepIngrediënten:

  • 300 g uien, 
  • 2 knoflooktenen,
  • 40 g boter of 4 eetl. plantaardige olie, 
  • 20 g bloem,
  • 1 1/4l hete vleesbouillon, 
  • zout, 
  • versgemalen zwarte peper,
  • 4 witte boterhammen (niet te dun gesneden),
  • 100 g geraspte pittige kaas (oude Goudse of Gruyère).
Andere recepten uit de categorie: Soepen