Gado gado (groente met pindasaus)

Voor 4 personen.
Voorbereidingstijd: 50 minuten.
Kooktijd: 20 minuten.

Bereiding.

Schil de aardappelen, snijd ze in dikke plakken en kook ze tot ze net gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.


Snijd de wortels in dikke plakken en de boontjes in stukjes van 4 cm. Kook de wortels en boontjes 2-3 min. in een pan ruim kokend water. Schep ze met een zeef uit de pan en leg ze in een kom ijswater.

Doe de reepjes kool ongeveer 20 sec. in het kokende water van de wortels en boontjes. Neem de koolreepjes uit de pan en laat ze afkoelen in het koude water. Laat de groente goed uitlekken.

Snijd de eieren in partjes. Leg de aard­appelen, plakjes wortel, boontjes, kool, taugé, komkommer en tofu op een schaal. Zet de schaal afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

Pindasaus: verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Fruit ui en knoflook al roerend 8 min. op laag vuur. Bak de pepers en de garnalenpasta 1 min. mee. Haal de pan van het vuur en roer de pindakaas erdoor. Zet de pan weer op het vuur en roer langzaam het mengsel van kokosmelk en water erdoor. Breng de saus al roerend op laag vuur aan de kook. Pas op dat de saus niet gaat klonteren en aanbrandt. Voeg de ketjap manis en de tomatenketchup toe; laat de saus een minuut sudderen. Laat hem daarna afkoelen.

Schenk wat de pindasaus over de salade en garneer met gehakte pinda’s. Serveer de rest van de saus in een kommetje.

Tip van de kok:

Verse pindakaas, verkrijgbaar in reform­winkels, geeft de lekkerste saus. Bewaar restjes pindasaus hoogstens een week in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Gado gado (groente met pindasaus)Ingrediënten:

  • 250 g aardappelen
  • 2 middelgrote wortels
  • 200 g sperziebonen, afgehaald
  • 1/4 kool, in reepjes
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld
  • 200 g taugé zonder bruine uiteindjes
  • 1/2 lange komkommer, in plakjes
  • 150 g stevige tofu, in blokjes
  • 1/2 kop (80 g) geroosterde pinda’s, grof gehakt
Pindasaus:
  • 1 el olie
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode Spaanse pepers, zeer fijngehakt
  • 1 tl garnalenpasta, naar keuze
  • 250 g pindakaas met stukjes pinda
  • 1 kop (2,5 dl) kokosmelk
  • 1 kop (2,5 dl) water
  • 2 tl ketjap manis
  • 1 el tomatenketchup
Andere recepten uit de categorie: Salade