Gaspacho: koude spaanse soep

Bereiding.
Wellicht hebt u bij een bezoek aan Spanje reeds met deze heerlijke soep kennisgemaakt, zo niet, dan moet u, op een warme zomerdag deze soep eens maken. Wedden dat het een regelmatig terugkerend gerecht wordt?


Tomaten met heet water begieten, pellen en in kleine stukjes snijden. Komkommer schillen, in de lengte halveren en het zaad verwijderen. Van het vruchtvlees heel kleine stukjes maken of raspen. Uien en knoflook pellen en in grove stukken verdelen. Paprika schoonmaken, zaad en zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Stukjes tomaat, de helft van de komkommer, de helft van de paprika, ui en knoflook in een mixer pureren tot er geen klontjes meer zijn. Bouillon, olie, citroensap en groente uit de mixer vermengen, in een schaal doen en afgedekt in de koelkast door en door koud laten worden. De rest van de komkommer en paprika in kleine schaaltjes doen.

Brood in blokjes snijden en in de boter aan alle kanten even lichtbruin bakken. Uit de pan nemen en op een schaaltje doen.

Vlak voor het opdienen de soep met peper, zout en gehakte bieslook pittig maken en in een schaal op tafel zetten. Nadat de soep is opgeschept neemt ieder, naar believen, stukjes groente en brood en mengt het met de soep in het bord.

Tip: Extra pittig wordt de soep door toevoeging van enkele druppels tabasco of Worcestersaus.

Gaspacho: koude spaanse soepIngrediënten:

  • 500 g rijpe tomaten, 
  • 1 komkommer, 
  • 2 uien,
  • 2 knoflooktenen, 
  • zout, 
  • 1 rode paprika,
  • 1l ontvette koude kippebouillon, 
  • 2 eetl. olijfolie,
  • 1 theel. citroensap, 
  • versgemalen witte peper,
  • 4 witte boterhammen, 
  • 30 g boter,
  • 2 eetl. niet te fijn gehakte bieslook.
Andere recepten uit de categorie: Soepen