Gebraden kip

Het voorbereiden en braden van hele kippen.

Voor 4 tot 5 personen.
Bereiding.

Koop een mooie maïskip, schoongemaakt en opge­bonden. Dat wil zeggen dat de poten en de vleugels zijn vastgebonden op een manier dat ze tijdens het braden langs het lichaam van de kip blijven. Omwik­kel de uiteinden van de poten met stukjes alumini­umfolie om verbranden te voorkomen.


Verwarm de oven voor op 240 °C.

Bestrooi de kip aan de binnenkant met de helft van de peper en het zout.

Bestrijk de kip aan de buitenkant royaal met de boter.

Leg de kip in een ruime ovenschaal of een braad­slee.

Om een kip perfect te braden is het aan te bevelen dat de kip niet in het eigen braadvocht ligt. Leg daarom een roostertje in de schaal of leg de kip op een bedje van groenten, bij voorbeeld een mengsel van kleingesneden wortel en ui.

Leg de kip op z’n zij en zet de schaal of de braadslee in de voorverwarmde oven.

Draai de kip na 15 minuten op z’n andere zij en laat nog 15 minuten braden.

Leg de kip daarna nog 15 minuten op z’n rug.

Overgiet de kip iedere 5 minuten met het braad­vocht.

De kip is gaar als het vocht dat er uit loopt als er in het dikste deel wordt geprikt, helder is. Bestrooi de kip dan aan de buitenkant met de resterende peper en het zout.

Verdeel de kip in porties en serveer meteen met pommes frites en een salade.

Gebraden kipIngrediënten:

  • 1 braadkip (circa 1,3 kg)
  • 50g boter
  • 1 theel. peper
  • 1 theel. zout
Andere recepten uit de categorie: Lunches