Geflambeerde kalfslever met vruchten

Bereiding.
Kalfslever is weliswaar niet een van de goedkoopste vlees­soorten, maar wel erg variabel. Het is met van alles te combineren; het smaakt net zo goed met een scherpe saus en rijst, als met een zachte roomsaus en aardappelpuree, maar de beste combinatie is deze: met vruchten, het flamberen maakt het alleen maar exclusiever, en dus erg geschikt voor een exclusief etentje.


Moeilijk te maken is het niet en bovendien is het snel klaar! Plakken lever even van de achtergebleven zeentjes en aderen ontdoen en met cayennepeper bestrooien. Door de bloem wentelen. Boter of vet in een braadpan verhitten, pan even van het vuur nemen tot de ergste hitte weer verdwenen is en dan de plakken lever er inleggen (als lever in het hete vet of boter gelegd wordt hebt u kans dat het gaat krullen en te hard wordt). Pan weer op het Vuur zetten en de plakken aan beide kanten hooguit 4 minuten bakken. Uit de pan nemen, met wat zout bestrooien en op een voorverwarmde schaal leggen. Warmhouden.

Boter bij de achtergebleven jus in de pan doen en hierbij de in plakken gesneden banaan, halve perziken en kersen voe­gen. In ongeveer 3-4 minuten goed heet laten worden en naast het vlees schikken.

Toef peterselie op de schaal leggen.

Rum in een grote soeplepel verwarmen, over het vlees en de vruchten schenken en aansteken. Brandend opdienen. Geef er geroosterd brood en boter bij, vergezeld van een glas rode wijn, als het als lunch geserveerd wordt. Voor de avondmaaltijd adviseren we een lofsalade met appels en rozijnen en een aardappelpuree met room en wat geraspte nootmuskaat.

Tip: Varkenslever, mits in niet te dikke plakken gesneden, kan op dezelfde wijze worden bereid. Runderlever is iets harder en kan beter gecombineerd worden met alleen hartige ingrediënten en een pittige saus.

Geflambeerde kalfslever met vruchtenIngrediënten:

  • 4 plakken kalfslever van ongeveer 200 g per stuk, 
  • cayennepeper, 
  • 30 g bloem,
  • 30 g boter of plantaardig vet, 
  • zout, 
  • 40 g boter,
  • 1 banaan, 
  • 2 plakken ananas uit blik,
  • 2 halve perziken uit blik, 
  • 3 eetl. kersen zonder pit (vers of uit een pot), 
  • een takje peterselie, 
  • een borrelglas witte rum.
Andere recepten uit de categorie: Lunches
Tags: