Gegratineerde visschelpen 'Noordzee'

Bereiding.
Breng water met ui, kruidnagel, zout, peperkorrels en ci­troen aan de kook, laat het 10 minuten op laag vuur trekken en leg de tong erin. Op laag vuur, het mag beslist niet koken, 7-8 minuten laten trekken. Vis met een schuimspaan uit het nat nemen en laten uitlekken. Bouillon zeven.


Vet de schelpen even met wat boter in. Laat de rest van de boter in een pannetje smelten, voeg de bloem toe en roer tot de bloem door de boter is opgenomen. Schenk geleidelijk de melk en de visbouillon erbij en blijf kloppen tot de saus kookt. Op smaak maken met wat zout, peper en enkele druppels citroensap.

Schep voorzichtig de gekookte mosselen, garnalen en in stukjes verdeelde tong door de saus en doe het in de schel­pen. Vermeng paneermeel en geraspte kaas, strooi het ero­ver en plaats ze op een bakblik in de voorverwarmde oven. Bak 10 minuten bij een temperatuur van 250°C of gasstand 7. Als de bovenkant mooi bruin geworden is op kleine bordjes plaatsen en meteen opdienen.

Geef er geroosterd brood, boter en een glas koele wijn bij.

Tip: Het is natuurlijk niet noodzakelijk de visragoüt in schelpen te gratineren, kleine schaaltjes kan ook, mits ovenvast.

Gegratineerde visschelpen 'Noordzee'Ingrediënten:

  • 150 tongfilet, 
  • 100 g versgekookte mosselen,
  • 100 g grote garnalen, 
  • 1/2l water, 
  • 1 laurierblad, 
  • stukje ui, 
  • 1 kruidnagel, 
  • zout, 
  • 2 peperkorrels,
  • 1 plak citroen.
Voor de saus:
  • 40 g boter, 
  • 40 g bloem, 
  • 1/8l van de gezeefde visbouillon, 
  • 1/4l melk, 
  • zout, 
  • peper, 
  • enkele druppels citroensap.
Om te gratineren:
  • 4 eetl. geraspte Gruyère, 
  • 4 eetl. paneermeel.
Andere recepten uit de categorie: Lunches