Grapefruit met gerookte zalm en ham

Een verrassende combinatie, grapefruit met whisky, pittige zalm en ham.

Bereiding.
Grapefruits horizontaal halveren, vruchtvlees er uitlepelen en alle witte vellen verwijderen. 


In gelijkmatige stukken verdelen, pitten verwijderen, in een schaal leggen en met de whisky besprenkelen. Afdekken en 30 minuten in de koel­kast laten intrekken.

Voor de Cumberlandsaus de sinaasappel en citroen flinter­dun afschillen zodat aan de schil geen witte stukjes zitten.

Snijd er dan dunne reepjes van. Sjalot pellen en hakken.

Rode wijn in een kleine pan aan de kook brengen, sinaasap­pel- en citroenschil en gehakte sjalot toevoegen en 10 minu­ten op laag vuur laten stoven. Pan van het vuur nemen, aalbessenmarmelade toevoegen en op smaak brengen metzout, mosterdpoeder, cayennepeper en gemberpoeder. Als de saus goed is afgekoeld pas de port toevoegen.
Voor de mierikswortelroom slagroom met zout, peper en suiker stijfkloppen en er de geraspte mierikswortel doorspa- telen.

Sla wassen, laten uitlekken en over 4 glazen bordjes verde­len. Plakken ham en gerookte zalm met een lepel mieriks­wortelroom vullen en tot puntige hoorntjes draaien. In de uitgeholde schillen van de grapefruits plaatsen en aanvullen met het vruchtvlees. Een lepel

Cumberlandsaus over het grapefruitvlees gieten en de rest van de saus in een klein schaaltje apart serveren. Iedere grapefruit garneren met een toef peterselie. Niet laten staan, maar meteen serveren. Geef er toast, of vers geroosterd brood en boter bij.

Grapefruit met gerookte zalm en hamIngrediënten:

4 grapefruits (bij voorkeur met roze vlees),
5 eetl. whisky.
Voor de Cumberlandsaus:
  • 1 sinaasappel,
  • 1 citroen,
  • 1 sjalotje,
  • 3 eetlepels rode wijn,
  • 250 g aalbessenmarmelade,
  • 1 theel. mosterdpoeder,
  • mespunt zout,
  • mespunt cayennepeper,
  • mespunt gemberpoeder,
  • een scheutje port.
Voor de mierikswortelroom:
  • 1/8l slagroom,
  • 5 eetl. geraspte mierikswortel (pot),
  • mespunt zout,
  • witte peper,
  • mespunt suiker.
Garnering:
  • enkele blaadjes sla,
  • 4 plakken gerookte zalm,
  • 4 plakken magere rauwe ham,
  • 4 takjes krulpeterselie.
Andere recepten uit de categorie: Desserts