Kaassoufflé

Voor 4 personen.

Bereiding.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bij soufflés is het heel belangrijk dat de oven de juiste temperatuur heeft.

Vet een souffléschaal van 2 liter in met 15 gram margarine en bestuif hem met 1 eetlepel gruyère, zodat de zijkanten en de bodem van de schaal een dun margarine-kaaslaagje hebben.


Smelt de overige 45 gram margarine in een middelgrote pan op een middelhoog vuur. Wanneer het schuim wegtrekt, zet u het vuur lager en roert u de bloem erdoor met een houten lepel. Roer 1-2 minuten en zorg ervoor dat de bloem niet bruin wordt.

Haal de pan van het vuur en voeg de hete melk toe. Roer het geheel goed door zodat de bloem en de melk zich goed vermengen. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet de pan terug op een laag vuur. Breng het mengsel onder constant roeren aan de kook tot het een gladde, dikke saus wordt. Laat de saus 1 minuut zachtjes koken.

KaassouffléHaal de pan van het vuur en klop de eidooiers er een voor een door. Voeg steeds pas weer een eidooier toe als de vorige geheel is opgenomen. Roer de ham erdoor.

Klop de eiwitten stijf met een garde. Voeg een flinke lepel eiwit toe aan de saus om hem luchtiger te maken en voeg de kaas toe (houd 1 eetlepel kaas achter).

Spatel de rest van het eiwit luchtig door de saus. Schenk het mengsel in de souffléschaal. De schaal moet voor ongeveer driekwart gevuld zijn. Strijk de bovenkant glad en strooi de rest van de kaas erover.

Zet de schaal in het midden van de oven en zet de temperatuur onmiddellijk terug naar 190 °C. Bak de soufflé 25-30 minuten, tot hij goed gerezen is en de bovenkant goudbruin.

Ingrediënten:

  • 60 g plantaardige margarine
  • 1 el geraspte gruyère
  • 30 g bloem
  • 2,5 dl melk, heet
  • peper en zout
  • 4 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 1 plakje ham, in stukjes
  • 185 g gruyère


Andere recepten uit de categorie: Gebakjes