Kalfsfricandeau

Bereiding.
Het vlees met zout en peper bestrooien en inwrijven. Niet te zuinig met beide omgaan, want kalfsvlees kan nog wel eens flauw smaken.


Olie in een braadpan verhitten, vlees er indoen en op hoog vuur aan alle kanten snel bruin bakken. Ui en wortel schoon­maken en in stukjes snijden. Bij het vlees voegen en licht laten kleuren. Nog 5 minuten bakken en steeds enkele lepels van de zure room toevoegen.

Oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4.

Braadslee in het midden van de oven schuiven en nog 60 minuten bakken, waarbij regelmatig met de saus bedropen dient te worden.

Zodra alle vocht uit de pan verdampt is moet men met de hete vleesbouillon gaan begieten.

Uit de oven nemen, 10 minuten laten rusten, zodat de sappen tijdens het snijden niet uit het vlees lopen, dan pas aansnijden. Op een voorverwarmde schaal leggen en garne­ren met plakjes tomaat en toefjes peterselie.

Gedurende de 10 minuten dat het vlees moet rusten kan de saus gezeefd worden. Als u gebonden saus wilt, dan de bloem met wat water of melk aanmaken en door de kokende saus roeren. Wel even proeven of zout en peper moeten worden bijgevoegd.

Tip: Koude, dungesneden fricandeau is een delicatesse op de boterham, maar ook heel goed voor een salade te gebruiken. We raden u aan iets meer te bakken en de volgende dag van koude fricandeau te genieten.

KalfsfricandeauIngrediënten:

  • 1250 g kalfsfricandeau, 
  • zout, 
  • witte peper, 
  • 4 eetl. olie,
  • 1 flinke ui, 
  • 1 grote wortel, 
  • 1/8l zure room,
  • 1/8l hete vleesbouillon (zonder vet), 
  • enkele takjes peterselie, 
  • 2 tomaten,
Naar verkiezing: 
  • 1 eetl. bloem.
Andere recepten uit de categorie: Lunches