Kalfslever 'Straatsburg'

Een delicatesse voor zowel lunch als bij een glas wijn.

Bereiding.
Was de sla en de peterselie en laat het goed uitlekken. Smelt voor de saus de boter in een steelpan, laat de schoonge­maakte en kleingesneden groente even in de boter kleuren en voeg dan in eenmaal de bloem toe. Roer tot de bloem door de rest is opgenomen en voeg geleidelijk de hete bouillon bij. Laat de saus koken en wrijf het door een zeef. Op smaak maken met zout, peper en de Madeira. Warmhouden maar niet meer laten koken.


Boterhammen roosteren, iets laten afkoelen en met wat boter besmeren. Leg er een blad sla op.

Wrijf de lever in met wat zout en peper en wentel de plakken door de bloem. Smelt de boter, laat het echter niet bruin worden. Leg de lever voorzichtig in de pan en bak op laag vuur tot de plakken van binnen nog een klein beetje roze zijn. Neem ze uit de pan, leg ze op de sla en begiet met een flinke lepel saus. Meteen opdienen.

Tip: Bent u een liefhebber van appels, bak dan in de achtergebleven boter 4 plakken appel, leg ze op de sla en doe er dan pas de gebakken lever en saus op.

Kalfslever 'Straatsburg'Ingrediënten:

Voor de Madeirasaus:
  • 30 g boter, 
  • 30 g bloem, 
  • een handje soepgroenten,
  • 1 gehakte ui, 
  • 2 tomaten, 
  • l/i l hete vleesbouillon (zonder vet), 
  • 1 glas Madeira, 
  • zout, 
  • peper, 
  • mespunt suiker.
Voor de garnering:
  • 4 blaadjes sla, 
  • een toefje peterselie. 
Voor de lever:
  • 4 plakjes kalfslever van ong. 100 g, 
  • zout en peper,
  • 1 eetl. bloem, 
  • stukje boter om te bakken,
  • 4 witte boterhammen, 
  • boter.
Andere recepten uit de categorie: Lunches