Kalkoen in salades of de kunst van de restverwerking

Er zijn vele manieren om een overgebleven stuk kalkoen te verwerken, maar je moet ze kennen. Wat te doen bij voorbeeld met een gevogeltekarkas waar nog redelijk wat vlees aan zit? Of met een overgebleven vleugel, een poot of een kalkoenschnitzel?


Het maken van een lekkere en originele salade is vaak de meest geschikte oplossing voor dit soort proble­men. Afhankelijk van de hoeveelheid van de resten en het aantal eters kan zo’n salade als voorgerecht of als hoofdgerecht dienst doen.

Maak het vlees eerst gaar, als dat nog niet is gebeurd, en verdeel het daarna in kleine blokjes of smalle reepjes. Ga daarna te werk volgens de ingrediënten die beschikbaar zijn: vruchten, groenten of andere restjes die nog in de diepvries of koelkast worden bewaard.

Daarmee en met een vleugje fantasie kan een heer­lijke gemengde salade worden gemaakt, waarvan het gevogelte een wezenlijk onderdeel vormt. Hier een paar suggesties, als voorbeelden van combinaties die even simpel als verrukkelijk zijn.


Voor 1 personen.
Gevulde tomaat.
Hol de tomaat uit zonder de buitenkant te bescha­digen. Verwijder de pitjes en hak het vruchtvlees in blokjes.

Marineer de kalkoen 15 minuten in de sojasaus.

Schep het kalkoenvlees daarna in een kom met de blokjes tomaat, de rijst, de appel, de garnalen, de pe­terselie en de cocktailsaus door elkaar.

Vul de tomaat met deze salade en serveer meteen.

De garnalen kunnen worden vervangen door krab, mosselen, fijngemaakte tonijn of kleingesneden krab-fantasysticks.

Kalkoen in salades of de kunst van de restverwerkingIngrediënten:

  • 1 grote vleestomaat
  • 100g gaar kalkoenvlees, in blokjes gesneden
  • 1 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. gekookte rijst
  • 1 kwart appel, in blokjes gesneden
  • 2 eetl. gepelde garnalen
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 1 eetl. cocktailsaus

Voor 1 personen.
Avocado gevuld met kalkoen.
Wip de pit uit de halve avocado en schep met be­hulp van een kleine lepel het vruchtvlees uit de schil zonder de buitenkant te beschadigen.

Laat het kleingesneden kalkoenvlees 15 minuten marineren in de wijnazijn.

Schep in een kom het fijngesneden vruchtvlees van de avocado, het kalkoenvlees, de paprikablokjes, de tofublokjes en de mayonaise door elkaar.

Schep de salade in de schil van de uitgeholde avo­cado en serveer meteen.

Avocado gevuld met kalkoenOmdat dit gerecht veel meer vet bevat dan het vorige of het volgende, dient het te worden vooraf­gegaan of gevolgd door een licht gerecht, bij voor­beeld een gegrilleerde vis of gestoomde groenten.

Ingrediënten:

  • 1/2 avocado
  • 100g gaar kalkoenvlees, in blokjes gesneden
  • 1 eetl. wijnazijn
  • 2 eetl. in blokjes gesneden rode paprika
  • 50g tofu (desgewenst), in blokjes gesneden
  • 1 eetl. mayonaise

Voor 1 personen.
Kalkoen met fruit.
Halveer de grapefruit en snijd met behulp van een speciaal gebogen mesje het vruchtvlees los. Snijd het vruchtvlees los tussen de vliesjes en vang het uitlo­pende sap op. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Snijd het kalkoenvlees in blokjes en laat ze 15 mi­nuten marineren in het sap van de grapefruit waar de peperbolletjes en het zout door zijn geroerd.

Schep in een kom de blokjes grapefruit, de blokjes kalkoen, de bleekselderij, de vinaigrette en de slag­room door elkaar.

Schep de salade in de uitgeholde grapefruithelften en serveer meteen. Voor een fantastisch kleureffect kunnen een rode en een witte grapefruit worden ge­bruikt. Het vruchtvlees van de beide soorten wordt dan door elkaar geschept.

Ingrediënten:

  • 1 grapefruit
  • 100g gaar kalkoenvlees
  • 1/4 theel. groene peperbolletjes
  • 1 mespuntje zout
  • 2 eetl. kleingesneden bleekselderij
  • 1 eetl. vinaigrette
  • 1 eetl. slagroom

Andere recepten uit de categorie: Lunches