Keftedakia

Vlees met Ouzo, een heerlijk combinatie. Griekse vleesballetjes voor 8 personen.

Bereiding.
Boterhammen in heel kleine stukjes snijden en weken in de Ouzo. 3 Eetlepels olijfolie in een koekepan heet laten wor­den en hierin de in stukjes gesneden ui lichtbruin bakken. Uit de pan in een schaal doen en iets laten afkoelen.


Brood, ei, gehakt en alle kruiden toevoegen en goed vermen­gen. Proef even of het pittig genoeg is en voeg anders extra zout, peper of kruiden toe.

Vorm van het vleesdeeg kleine balletjes van ongeveer 3 cm doorsnee en wentel ze door de bloem. Leg ze op een grote platte schaal en laat ze in de koelkast minstens 60 minuten op smaak komen en wat aandrogen.

De rest van de olie halveren, in de pan doen en goed heet laten worden. De helft van de balletjes op hoog vuur rondom bruin bakken en op een verwarmde schaal overdoen. De rest van de olie in de pan doen en de tweede portie op dezelfde manier bakken.

In Griekenland is dit vleesgerecht een voorgerecht. Maar hier kunnen ze net zo goed bij de borrel worden geserveerd of met een frisse tomatensaus bij gekookte rijst of macaroni; geef er dan venkelsalade bij en een glas rode wijn.

KeftedakiaIngrediënten:

  • 2 witte boterhammen, 
  • 1/4 glas Ouzo, 
  • 7 eetl. olijfolie,
  • 1 uien, 
  • 500 g rundergehakt (mager),
  • 250 g lamsgehakt (mager), 
  • 2 eieren, 
  • 3 takjes verse of 1 theel. gedroogde kruizemunt, 
  • 1 knoflookteen, 
  • zout, 
  • mespunt gedroogde oregano, 
  • versgemalen zwarte peper,
  • 4 eetl. bloem.
Andere recepten uit de categorie: Lunches