Komkommer op deense wijze

Bereiding.
Komkommer goed schoonboenen en afdrogen. In stukken van ongeveer 4 cm snijden en met een mesje het zaad verwijderen, maar wel zorgen dat de stukjes een bodem houden. Olie, azijn, zout en peper in een schaal tot een marinade roeren en hierin de stukken komkommer 15 mi­nuten laten trekken. Schep af en toe even om. Uit de marinade nemen en op keukenpapier laten uitlekken. Op een schaal zetten.


Voor de vulling de uitgelekte stukjes haring en zalm in dunne reepjes snijden. Ei pellen en fijnhakken. In een schaal doen en de geraspte mierikswortel en de rest van de kom- kommermarinade er doormengen. Vul er de stukken kom­kommer mee.

Tomaten even met heet water begieten, pellen en het harde stukje bovenin wegsnijden. Peterselie in toefjes plukken, in de uitgesneden gaatjes van de tomaten plaatsen en de toma­ten voorzichtig naast de komkommers schikken.

Meteen opdienen.

Geef er bruin knackebrad en boter bij.

Komkommer op deense wijzeIngrediënten:

  • 1 grote komkommer,
  • 5 eetl. azijn,
  • 4 eetl. olie,
  • zout,
  • peper.
Voor de vulling:
  • 75 g gerookte zalm,
  • 50 g gemarineerde haring (gaffelbitter),
  • 1 hardgekookt ei,
  • 2 theel. geraspte mierikswortel (pot).
Voor de garnering:
  • 4-6 kleine tomaatjes, peterselie.
Andere recepten uit de categorie: Lunches