Koude bosbessensoep

Bereiding.
Verse bosbessen wassen, van steeltjes en blaadjes ontdoen en in een zeef of vergiet laten uitlekken. Diepvries bessen volgens voorschrift op de verpakking laten ontdooien en het water dat tijdens het ontdooien vrijkomt opvangen (dit wordt gebruikt maar in mindering gebracht op de voorge­schreven 3/4 liter). 100 g van de bessen afnemen, in een schaaltje doen en met 2 eetlepels suiker bestrooien. De rest van de bessen met water en de rest van de suiker aan de kook brengen en op laag vuur 10 minuten laten pruttelen. Maïze­na met wat water losroeren en hiermee de soep binden. Opnieuw aan de kook brengen, pan van het vuur nemen en laten afkoelen. Wel af en toe even omroeren om velvorming te voorkomen. In de koelkast door en door koud laten worden.


Vlak voor het opdienen de slagroom met poedersuiker stijfkloppen. Soep in (gekoelde) borden scheppen, bessen over de soep verdelen en gameren met een toef room en schuimpjes of bitterkoekjes.

Hoewel het in de Oostbloklanden heel gewoon is een zoete koude soep voor de maaltijd te serveren, moeten wij er toch nog wel even aan wennen. Probeert u het eens, vooral op een warme zomerdag, dan zijn de bosbessen op zijn best, is de soep een ware tractatie.

Tip: Vindt u het geheel wat al te zoet, vervang dan de garnering van slagroom met vanillesuiker en schuimpjes door losgeklopte zure room (zonder suiker).

Koude bosbessensoepIngrediënten:

  • 300 g verse bosbessen, (of 1 pak diepvries),
  • 100 g suiker, 
  • 3/4l water, 
  • 2 flinke theel. maizena.
Voor de garnering:
  • 1/8l slagroom, 
  • 1 pakje vanillesuiker, 
  • schuimpjes of kleine bitterkoekjes.
Andere recepten uit de categorie: Soepen