Koude preisoep

Vichyssoise

Bereiding.
Deze fijne preisoep is voor het eerst gemaakt door de beroemde kok van het Ritz-Carlton restaurant in New York. Kort voor de Eerste Wereldoorlog, toen New York leed onder een erge hittegolf, had men natuurlijk alleen belang­stelling voor frisse gerechten. Louise Diat herinnerde zich de soep die zijn moeder ‘s zomers voor hem kookte en maakte het gerecht wereldberoemd. Hij noemde de creatie naar zijn geboortestad Vichy.

Alle groene stukken van de prei verwijderen, het wit in dunne ringen snijden, wassen en goed laten uitlekken. Ui pellen en hakken.

Boter laten smelten, prei en ui toevoegen en al omscheppend op laag vuur bakken tot de groenten wat glazig worden. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden. Bij de groente voegen en met zout bestrooien. Met hete bouillon begieten en op laag vuur ongeveer 35-40 minuten laten pruttelen.

In de mixer pureren of door een fijze zeef wrijven. Melk en schenkroom toevoegen en kijken of er zout bijgedaan moet worden. Opnieuw verwarmen maar niet meer laten koken.

Tabasco toevoegen, nogmaals door een fijne zeef passeren en laten afkoelen. Slagroom luchtig, maar niet stijf kloppen, door de ijskoude soep spatelen en in gekoelde kommen overdoen. Voor het opdienen met een klein beetje gehakte bieslook bestrooien.

Koude preisoepIngrediënten:

  • 300g prei, 
  • 1 niet te kleine ui, 
  • 2 eetl. boter,
  • 2 grote aardappelen, 
  • zout, 
  • 3/8l kippebouillon (ontvet),
  • 1/4l melk, 
  • 1/4l schenkroom of koffieroom, 
  • tabasco,
  • 1/8l slagroom, 
  • 1 eetl. gehakte bieslook.
Andere recepten uit de categorie: Soepen