Mosselsoep

Bereiding.
Mosselen onder de koude stromende kraan goed afspoelen en de open exemplaren verwijderen. Achtergebleven baar­den er aftrekken en in een grote pan doen. Witte wijn, citroensap en zout toevoegen en op hoog vuur aan de kook brengen. Zodra de mosselen koken enkele malen de inhoud van de pan omschudden. Als alle exemplaren open zijn, in ongeveer 7-8 minuten, afgieten, bouillon opvangen en de mosselen uit de schelpen halen.


Uien pellen. Tomaten met heet water begieten, pellen, in vieren snijden en van zaad ontdoen. Peterselie wassen en grof hakken. Selderijknol schillen, wassen en in heel fijne reepjes snijden of raspen.

Boter in een soeppan laten smelten en de schoongemaakte groenten toevoegen. Al omscheppend bakken tot de massa wat glazig wordt. Mosselbouillon door een doek zeven, vermengen met de vleesbouillon en kruiden en aan de groente toevoegen. Op laag vuur 10 minuten laten pruttelen en nu alles weer door een doek zeven.

In een schone pan doen en aan de kook brengen. Boter en bloem tot een glad deeg kneden en steeds een stukje van het deeg door de soep roeren, zodat het licht gaat binden. Geen nieuw stuk deeg toevoegen als het vorige nog niet geheel door de soep is opgenomen. Al roerend 5 minuten laten koken en dan de gekookte mosselen toevoegen.

Pan van het vuur nemen, slagroom door de soep roeren en even proeven of extra zout moet worden toegevoegd.

Met paprikapoeder bestrooid opdienen.

Geef er stokbrood met boter bij en schenk een glas van dezelfde witte wijn waarin de mosselen zijn gekookt.

MosselsoepIngrediënten:

  • 2 kg verse mosselen, 
  • het sap van 1 citroen,
  • 1/4l witte wijn, 
  • zout, 
  • 30-40 g boter, 
  • 2 flinke uien,
  • 2 tomaten, 
  • een flinke bos peterselie, 
  • 1/4 selderijknol,
  • 1 tak verse tijm of een mespunt gedroogde,
  • 1/2 laurierblad, 
  • 1/2 l hete vleesbouillon, 
  • zonder vet,
  • 50 g boter, 
  • 2 flinke eetl. bloem, 
  • 1/8l slagroom, 
  • wat paprikapoeder (scherp).
Andere recepten uit de categorie: Soepen
Tags: