Napolitaanse pasteitjes

Napolitaanse pasteitjes zijn gevuld met Italiaanse kaas, ham en olijven.

Calzoni alla napoletana (10 stuks)
Bereiding.

Bloem in een schaal zeven, in het midden een kuil maken en hierin de gist verbrokkelen. Met een klein beetje van het warme water de gist oplossen en afdekken. Een kwartier op een warme plaats laten rijzen. De overige ingrediënten aan het deeg toevoegen en tot een soepel en glad mengsel verwerken. In een kom doen, afdekken met een vochtige doek en laten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

In de tussentijd de vulling maken en de kaas en ham in kleine stukjes snijden. Vermengen met de gehakte olijven, zout, peper en oregano.

Deeg opnieuw 5 minuten doorkneden en op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ongeveer 1/2 cm dikte. 10 ronde plakken van 15 cm doorsnee uit het deeg steken en beleggen met de vulling. De randen met losgeklopt eiwit bestrijken en dubbelvouwen. De randen goed aandrukken en de halvemaantjes op een ingevette bakplaat laten uitrij­zen.

Oven voorverwarmen op 220° C of gasstand 5. Pasteitjes met wat melk bestrijken en de plaat in de oven schuiven. Gedu­rende 20 minuten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Van de plaat nemen, enkele minuten op een rooster leggen maar wel warm opdienen.

Tip: Met de vulling van de pasteitjes valt naar hartelust te variëren. In plaats van ham kan ook gebruik gemaakt worden van bijv. ansjovis vervang dan de olijven door verse gehakte paprika. Schenk er een koel glas Italiaanse wijn bij.

Napolitaanse pasteitjesIngrediënten:

Voor het deeg:
  • 300 g bloem, 
  • 20 g verse gist, 
  • 1/8l warm water,
  • 6 eetl. olijfolie, 
  • zout, 
  • bloem om uit te rollen.
Voor de vulling:
  • 215-300 g Mozarella, 
  • 200 g gekookte ham,
  • 10 groene olijven zonder pit, 
  • zout, 
  • witte peper, 
  • mespunt oregano, 
  • 1 eiwit en 2 eetl. melk om te bestrijken, 
  • olie om de bakplaat in te vetten.
Andere recepten uit de categorie: Lunches