Normandische vissoep

Naar origineel Normandisch recept, een kostelijke vissoep.

Bereiding.
Deze soep is in Normandië nu niet direct een gerecht dat elke dag geserveerd wordt, maar dient als hoogtepunt van een feestelijke maaltijd. Hebt u gasten, waarvan u weet dat het visliefhebbers zijn, trek dan wat extra tijd uit en maak deze delicatesse.

Schenk er een koel glas witte wijn bij en serveer ook knappe­rig warm stokbrood.

Voor de visbouillon eerst de vis even onder de koude kraan afspoelen. In een grote pan leggen. Sap van de halve citroen er overgieten en de schoongemaakte en in stukken gesneden soepgroente er opleggen. Begieten met de hete bouillon, opnieuw aan de kook brengen en op laag vuur gedurende 60-70 minuten laten trekken. Voor de visballetjes de ge­kookte vis door een zeef wrijven of door de fijnste schijf van de vleesmolen draaien. Met zout, peper, gehakte peterselie, ei, boter, citroensap en paneermeel vermengen en in de koelkast plaatsen.

Wortelen en selderijknol schoonmaken en in stukjes snij­den. Uien pellen en in ringen snijden. Prei schoonmaken, in ringen snijden, wassen en laten uitlekken. Peterseliewortel afschrapen en in stukjes snijden. Olie of boter in een grote pan verwarmen en de groente al omscheppend glazig bak­ken. De hete bouillon bijgieten en 20 minuten op laag vuur laten trekken.

De visbouillon door een fijne zeef of doek passeren en bij de groente doen.

Dan komen de paprika en tomatenpuree, champignons, gepelde en in stukjes gesneden tomaten, kerrie, garnalen, in repen gesneden groene paprika en olijfolie in de soep. Aan de kook brengen en nog 10 minuten op laag vuur laten prutte­len. Met natte handen van de vismassa balletjes draaien, in de soep doen en 10 minuten laten meetrekken.

Tenslotte op smaak maken met zout, cayennepeper (niet te weinig) en knoflookpoeder. Vlak voor het opdienen de gehakte peterselie of kervel over de soep strooien. In de pan opdienen.

Normandische vissoepIngrediënten:

Voor de visbouillon:
  • 250 g vis, 
  • met koppen, 
  • vinnen en graten,
  • 1l hete bouillon (vlees of kip), 
  • 2 theel. zout, 
  • het sap van een 1/2 citroen, 
  • een hand soepgroente.
Voor de visballetjes:
  • 300 g gekookte visfilet, 
  • zout, 
  • witte peper, 
  • 1 eetl. boter,
  • 1 ei, 
  • 3 takjes peterselie, 
  • 2 theel. citroensap,
  • 1 eetl. paneermeel.
Voor de soep:
  • 1 uien, 
  • 5 worteltjes, 
  • 1 selderijknol, 
  • 2 preien,
  • 2 peterseliewortels, 
  • 40 g boter of 2-3 eetl. olie,
  • 1/2l hete bouillon (vlees of kip),
  • 1 eetl. gepureerde rode paprika, 
  • 2 eetl. tomatenpuree,
  • 1 klein blikje champignons, 
  • 3 tomaten, 
  • 1 theel. kerrie,
  • 300 g verse garnalen, 
  • 1 groene paprika, 
  • 2 eetl. olijfolie,
  • 1 1/2 glas witte wijn, 
  • zout, 
  • cayennepeper, 
  • knoflookpoeder, 
  • enkele takjes peterselie of kervel.

Andere recepten uit de categorie: Soepen