Paté van kalfslever

Bestemd voor 6-8 personen.
Bereiding.

Met de kruiden die voor deze paté worden gebruikt valt naar wens te variëren, al naar gelang uw smaak. De beste manier om de smaak te controleren is een klein beetje van het deeg te proeven. Vindt u het niet pittig genoeg, voeg dan tijm, gemalen kruidnagelen of geraspte nootmuskaat extra toe. Bent u liefhebber van knoflook, dan kan tegelijk met het vlees een half teentje worden meegemalen.

Witbrood en melk in een schaal doen en 15-20 minuten laten weken.



Lever, vlees en 150 g spek in blokjes snijden. Brood uitknij­pen. Ui pellen en in vieren snijden. Alles eerst door de grove schijf van de vleesmolen draaien en aansluitend nog eenmaal door de fijnste schijf.

Peterselie wassen, droogdeppen en fijnhakken. Samen met de cognac, eieren en kruiden door het vleesmengsel roeren en de smaak controleren. In de koelkast plaatsen, een uur laten rusten en opnieuw de smaak controleren.

In de tussentijd een patévorm of cakevorm met de plakjes spek bekleden, waarbij een deel van de plakken over de rand van de vorm moet hangen.

Vullen met het levermengsel, enkele malen op een natte doek stoten zodat de luchtbellen kunnen ontwijken en van boven gladstrijken. Het spek dat over de rand van de vorm hangt over het vleesmengsel leggen zodat de paté geheel door spek is ingesloten.

Vorm met een passend deksel, of dubbelgevouwen alumini­umfolie afdekken. Enkele kleine gaatjes er inprikken zodat de damp kan ontsnappen en de vorm in een bak kokend water plaatsen. Het water moet tot 2/3 van de hoogte van de vorm komen.

Oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4, bak met water in de oven schuiven en gedurende 75 minuten poche­ren. Eventueel teveel verdampt water met warm water aanvullen.

Na het pocheren uit het water nemen, in de vorm laten afkoelen en het liefst een nacht in de koelkast laten rijpen. Op een schaal storten en in plakken gesneden opdienen. Geef er compote van vossebessen bij en geroosterd brood.

Tip: Wilt u de leverpastei erg fijn van structuur hebben, wrijf het vleesmengsel na het malen dan door een haarzeef.

Paté van kalfsleverIngrediënten:

  • 150 g witbrood, 
  • 3/8 l melk, 
  • 300 g kalfslever,
  • 150 g magere kalfsfricandeau, 
  • 150 g vers spek,
  • 1 kleine ui, 
  • 1/2 bos peterselie, 
  • 1 borrelglas cognac, 
  • zout, 
  • witte peper, 
  • pasteikruiden (kant en klaar te koop), 
  • mespuntje gedroogde marjolein, 
  • 2 eieren,
  • 150 g vet vers spek, 
  • door de slager in flinterdunne plakjes gesneden.
Andere recepten uit de categorie: Lunches