Pot-au-feu met gestoomde groenten

Bij de slager of in de supermarkt zijn stukken runderschenkel te koop met een mergpijp in het midden die uitstekend geschikt zijn voor een pot-au-feu.

Voor 6 personen.
Bereiding.

Bestrooi het vlees aan beide kanten met het zout en laat dit 10 minuten intrekken terwijl de bouillon aan de kook wordt gebracht in het onderste deel van een stoompan.


Leg de stukken vlees in het bovenste deel van de pan (het deel met de gaatjes) en zet dit op de onderste pan met de kokende bouillon.

Laat het vlees met het deksel op de pan 2 uur en 30 minuten stomen. Controleer regelmatig of er nog voldoende bouillon in de onderste pan zit. Voeg tel­kens als het vochtniveau is gezakt wat extra bouillon toe.

Maak intussen de groenten schoon. Haal de sper­zieboontjes af, ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de courgettes in plakjes. Verdeel de broccoli in roosjes en maak de asperges schoon.

Leg de paprikareepjes 20 minuten voor het einde van de stoomtijd naast het vlees in de pan.

Doe de broccoli, de artisjokken en de asperges 15 minuten voor het einde van de stoomtijd in de pan.

Doe de sperzieboontjes 12 minuten en de courget­teplakjes 10 minuten voor het einde van de stoomtijd in de pan.

Serveer het vlees met de groenten en gameer met een paar kerstomaatjes, blaadjes basilicum en plukjes dragon.

Deze overheerlijke pot-au-feu is licht verteerbaar en kan zo worden gegeten, nadat er een paar draaien van de pepermolen overheen zijn gegaan. Maar er kan ook een groene-kruidensaus bij worden geser­veerd, een Sauce suprème of een Sauce poulette.

Suggesties:
Op dezelfde manier kunnen variaties op deze pot- au-feu worden gemaakt, bijvoorbeeld:

  • Pot-au-feu met vijf soorten kool (witte kool, groene kool, rode kool, spruitjes en broccoli)
  • Pot-au-feu met drie soorten wortel (worte­len, meiraapjes en bietjes)
  • Pot-au-feu met peulvruchten (doperwtjes, peultjes en tuinboontjes)

Pot-au-feu met gestoomde groentenIngrediënten:

  • 1,8kg runderschenkel
  • 1 theel. zout
  • 3l kippebouillon
  • 300g sperzieboontjes
  • 2 groene paprika's
  • 3 courgettes
  • 300g broccoli
  • 300g groene asperges
  • 6 kleine artisjokken
  • een paar kerstomaatjes om te garneren
  • 1 bosje basilicum
  • 1 bosje dragon
Andere recepten uit de categorie: Lunches