Quiches met ham

Kleine Quiches zijn erg lekker als voorgerecht, maar kunnen ook laat in de avond bij een glas koele wijn geserveerd worden.

Voldoende voor 12 stuks.
Bereiding.

Bladerdeeg volgens voorschrift op de verpakking laten ont­dooien. Kaas raspen.

Voor het soezendeeg water met boter en zout aan de kook brengen, in eenmaal de bloem toevoegen en in het deeg blijven roeren tot het als een bal aan de lepel blijft hangen en er een witte schicht bloem op de bodem van de pan is achtergebleven. Pan van het vuur nemen, deeg in een beslag­kom overdoen en meteen met 1 ei vermengen. Iets laten afkoelen en dan de andere eieren stuk voor stuk door het deeg kloppen. Niet eerder een volgend ei toevoegen voor het andere geheel door het deeg is opgenomen. Ten slotte de geraspte kaas door het deeg mengen en in een spuitzak met een gekartelde mond overdoen.

Bladerdeeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een 1/2 cm en hiermee met koud water uitgespoelde taartvormpjes bekle­den.

Ham in repen snijden en over het deeg verdelen. Bovenkant met het soezendeeg bespuiten en bestrijken met het met melk losgeklopte eierdooier.

Oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4. Bakblik met vormpjes in het midden van de oven schuiven en op de bodem van de oven wat heet water sprenkelen. Deur sluiten en de eerste 10 minuten niet openmaken, anders gaat het soezendeeg zakken.

Na ongeveer 50 minuten bakken uit de oven nemen, voor­zichtig uit de vormpjes schudden en meteen opdienen.

Quiches met hamIngrediënten:

  • 300 g diepvries bladerdeeg, 
  • 50 g pittige kaas (b.v. Emmenthaler of oude Goudse).
Voor het soezendeeg:
  • 1/4l water, 
  • 50 g boter, 
  • mespunt zout, 
  • 150 g bloem,
  • 4 eieren, 
  • bloem om uit te rollen,
  • 100 g dun gesneden ham, 
  • 1 eierdooier, 
  • 1 eetl. melk.
Andere recepten uit de categorie: Lunches