Salcali köfte

Turkse vleesballetjes, een exotische lekkernij van runder- of lamsgehakt.

Bereiding.
Gehakt in een schaal doen, geweekt en uitgeknepen brood toevoegen en op smaak maken met de eieren, gehakte ui, zout en peper. Goed kneden en even proeven of het pittig genoeg is.


Van het vleesdeeg balletjes ter grootte van een walnoot rollen en door de bloem wentelen. In de koelkast een uurtje laten drogen.

In de tussentijd de tomaten met heet water begieten, pellen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden.

Olie of boter in een braadpan goed heet laten worden en op hoog vuur het vlees aan alle kanten bruinbakken. Uit de pan nemen, op een schotel leggen en in het achtergebleven vet de stukjes tomaat smoren. Met bouillon begieten, even proeven of zout en peper moeten worden toegevoegd en de saus enkele minuten laten koken. Balletjes in de saus terug­doen en meteen serveren. Smaakt erg lekker met gekookte rijst en een komkommersalade met yoghurt-mintsaus.

Tip: Hebt u de vleessaus liever wat dikker, bind dan met een lepeltje opgeloste maïzena.

Salcali köfteIngrediënten:

  • 375 g runder- of lamsgehakt, 
  • 1 grote ui,
  • 1/4 bos peterselie,
  • 1 geweekt broodje of twee boterhammen, 
  • 2 eieren, 
  • zout, 
  • zwarte peper, 
  • 2 eetl. bloem. 
Om te bakken:
  • 4 eetl. olie of 40 g boter, 
  • 5 tomaten, 
  • 1/8l bouillon.
Andere recepten uit de categorie: Lunches