Servische vleesschotel

Bestemd voor 6 personen.
Bereiding.

Spek in reepjes snijden en het vlees in dobbelstenen verde­len. Spek in een braadpan uitbakken, olie toevoegen en goed heet laten worden. Vlees toevoegen, al omscheppend bak­ken tot de stukjes aan alle kanten bruin zijn, met zout bestrooien, vlees uit het vet nemen en warmhouden.


Uien pellen en grof hakken. Knoflook uitpersen. Paprika’s schoonmaken, zaad en zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in stukjes snijden. Vet in de pan opnieuw heet laten worden en hierin de stukjes ui en paprika even smoren. Wortel schoonmaken en in plakjes snijden. Tomaten even met heet water begieten, pellen, harde kern verwijderen en in vieren snijden. Bouillon verwarmen, wortelen en tomaten toevoegen en 10 minuten laten trekken. Met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.

Rijst wassen en laten uitlekken. Bij de bouillon met groenten doen, aan de kook brengen en de pan van het vuur nemen. Een grote vuurvaste schaal met het rijstmengsel vullen, daarop de paprika en uien scheppen en het vlees bovenop leggen. Schaal met een deksel of aluminiumfolie afdekken. Oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4. Schaal in het midden schuiven en ongeveer 40 minuten laten stoven.

Als de rijst en het vlees gaar zijn uit de oven nemen, bestrooien met gehakte peterselie en in de schaal opdienen. Serveer er een groene salade met yoghurtmarinade bij en een glaasje bier of lichte rode wijn.

Servische vleesschotelIngrediënten:

  • 750 g kalfsvlees (magere borst of lende),
  • 100 g doorregen spek, 
  • 5 eetlepels olie, 
  • zout, 
  • 250 g uien,
  • 2 knoflooktenen, 
  • 250 g paprika’s (rode en groene),
  • 250 g wortelen, 
  • 500 g tomaten, 
  • 1/2l vleesbouillon zonder vet (evt. blokje), 
  • paprikapoeder (scherp), 
  • 250 g droogkokende rijst, 
  • peterselie.
Andere recepten uit de categorie: Lunches