Tomaten­taartje met courgette-saus

Voor 6-8 personen.

Bereiding.

Verwarm de oven voor op 180 °C.


Kruis de tomaten in tegenover de steelaanzet, dom­pel ze 1 minuut in kokend water, laat ze schrikken onder de koude kraan en trek er de velletjes af. Halveer de tomaten en schep er het vocht en de pitjes uit. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in niet te kleine blokjes.

Verhit de boter in een pan. Doe er de tomatenblokjes, de gesnipperde ui, de cayennepeper, de knoflook, de peterselie, de tijm, de basilicum, de bieslook, de suiker en wat zout en peper bij. Laat zonder deksel op de pan op laag vuur stoven tot de tomaten al hun vocht hebben afgegeven. Roer de tomatenpuree en de mosterd door het tomatenmengsel. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Bekleed een ronde vorm met het uitgerolde deeg. Schep het tomatenmengsel in de vorm en dek af met een velletje aluminiumfolie. Zet de vorm circa 35 mi­nuten in de voorverwarmde oven.

Ga met de punt van een mes tussen de rand van de vorm en de taart om de taart uit de vorm los te maken.

Stoof de in plakjes gesneden courgettes in de boter en strooi er wat zout en peper over. Pureer de ge­stoofde courgette in de foodprocessor met een scheutje groentebouillon. Verdeel de courgettesaus en de tomatensaus op een decoratieve manier over een platte schaal en zet het tomatentaartje in het midden.

Tomaten­taartje met courgette-sausIngrediënten:

  • 10 rijpe tomaten
  • 40g boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 eetl. fijngehakte peterselie
  • 1 mespunt tijm
  • 1 eetl. gesnipperde basilicum
  • 1 eetl. fijngeknipte bieslook
  • 40g suiker
  • zout en peper
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. mosterd
  • piedeeg of bladerdeeg
  • 2 courgettes
  • 50g boter
  • groentebouillon
  • tomatensaus
Andere recepten uit de categorie: Lunches