Visbouillon

Visbouillon of visfond is momenteel in vrijwel iedere supermarkt of bij de visman te koop in poedervorm, als tabletten, in potjes of uit de diepvries.

Alle inspanningen van de fabrikanten ten spijt, gaat er toch niets boven een zelfgetrokken visbouillon.


Visbouillon is niet moeilijk zelf te maken en vraagt alleen wat tijd.
Wat is precies een visbouillon?
Visbouillon wordt gemaakt van visafval (koppen, staarten en middengraten), groenten, kruiden en andere smaakmakers.
Wanneer wordt visbouillon gebruikt?
Visbouillon kan worden gebruikt om er een vis in te pocheren of te stomen.
Het is bovendien de basis voor een heldere of gebon­den vissoep of een bisque.
Visbouillon wordt ook gebruikt om sauzen bij vis­gerechten of bij gerechten met schaal- en schelp­dieren te maken.

Bereiding.

Doe de visafval in een grote pan.

Voeg het bouquet garni, de van de steeltjes geplukte peterselie, de knoflook, de ui, de sjalot, de prei, de venkel, de champignons, de bleekselderij, de in kwarten gesneden citroen, de nootmuskaat, de cayen­nepeper, de koriander en de poedersuiker toe.
Giet de wijn en het water in de pan.
Breng met het deksel op de pan aan de kook.
Neem het deksel van de pan en laat de bouillon circa 30 minuten tegen de kook aan trekken.

Schep met een schuimspaan de visfafval en de grote stukken groente uit de pan.

VisbouillonGiet de bouillon door een zeef die fijn genoeg is om alle vaste bestanddelen tegen te houden. De bouillon is nu klaar voor gebruik. Laat de bouillon voor later gebruik goed afkoelen. Giet de bouillon in een afsluit­bare kunststof doos en bewaar hem een paar uur in de koelkast. Of vries de visbouillon in.

Tips: Gebruik zo mogelijk visafval van tong, tarbot, brasem, forel, zalm of makreel.
Hoe meer verschillende vissoorten worden gebruikt, boe lekkerder de bouillon zal worden.
Voeg geen zout toe, omdat de bouillon als basis voor andere bereidingen wordt gebruikt en daarom beter later op smaak kan worden gebracht.
Mocht de visbouillon toch gezouten zijn, bestaat het risico dat hij te zout wordt als hij bij later gebruik wordt ingekookt.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg visafval (koppen, staarten en middengraten)
  • 1 bouquet garni
  • 1 bosje peterselie
  • 4 teentjes knoflook, gepeld maar heel gelaten
  • 1 ui, grofgesneden
  • 2 sjalotjes, grofgesneden
  • 1 steel prei, grofgesneden
  • 1 takje venkel, grofgesneden
  • 150g champignons, grofgesneden
  • 1 steel bleekselderij, grofgesneden
  • 1 citroen, in kwarten gesneden
  • 2 mespuntjes versgeraspte nootmuskaat
  • 2 mespuntjes cayennepeper
  • 1 theel. korianderzaadjes
  • 1 eetl. poedersuiker
  • 1l droge witte wijn
  • 1l water
Andere recepten uit de categorie: Soepen