Vissalade 'neptunus'

Bereiding.
Vis even afspoelen en droogdeppen met keukenpapier.

Be­sprenkelen met het sap van 1/2 citroen en afgedekt 10 minu­ten in de koelkast zetten. In de tussentijd water met zout, gepelde, hele ui, laurierblad en kruidnagelen aan de kook brengen. Vuur laag draaien, de vis in het nat leggen en 10 minuten laten trekken. Niet koken! Uit het nat nemen, graten en vel verwijderen en in kleine stukjes verdelen. Laten afkoelen.


Grapefruits halveren, vruchtvlees met een lepel er uitnemen en de schillen bewaren om te vullen.

Appel wassen, niet schillen, in vieren snijden, klokhuis verwijderen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Tomaat even in kokend water dompelen, pellen, halveren, de pitten verwijderen en kleine stukjes snijden van het vruchtvlees. Augurk grofhakken. Olijven laten uitlekken en halveren of in plakjes snijden.

Vermeng in een grote schaal de gekookte vis met garnalen, maar houd er enkele achter voor de garnering. Voeg bij de vis de appel, tomaat, augurk en een deel van de stukjes grapefruit en schep het luchtig om. Maak van de rest van het citroensap, olie, Worcestersaus en een mespunt suiker de marinade en schenk deze over de vis. In de koelkast laten intrekken, terwijl u de saus maakt.

Vermeng de Bulgaarse yoghurt met mayonaise en de krui­den en voeg zoveel suiker toe als u lekker vindt. Schenk de saus over de salade, schep goed om en vul er de uitgeholde grapefruithelften mee.

Leg op 4 bordjes een mooi blad sla, zet daarop de grapefruit en garneer met de achtergehouden garnalen en een takje peterselie.

Tip: Deze salade kan enkele uren van tevoren bereid worden, wacht alleen met het vullen van de grapefruits tot vlak voor u aan tafel gaat.

Vissalade 'neptunus'Ingrediënten:

  • 500 g tarbot of verse zalm,
  • het sap van 1 citroen,
  • 1/4l water,
  • zout,
  • 1 ui,
  • 1 laurierblad,
  • 1 kruidnagel,
  • 2 grapefruits,
  • 2 kleine appels,
  • 2 tomaten,
  • 1 augurk,
  • 8-10 gevulde olijven (groen),
  • 150 g verse garnalen,
  • mespunt suiker,
  • 2 eetl. olie,
  • enkele druppels Worcestersaus.
Voor de saus:
  • 1/8l Bulgaarse yoghurt,
  • 50-60 g mayonaise,
  • 1/2 theel. gedroogde dille of 1 theel. verse,
  • zout,
  • peper,
  • mespunt suiker.
Voor de garnering:
  • enkele mooie slablaadjes,
  • 4 takjes peterselie
Andere recepten uit de categorie: Salade