Waterzooi van vlees

Bereiding.
Een typisch gerecht uit de Vlaamse keuken is deze soep met meerdere soorten vlees. Wordt de soep als maaltijdsoep geserveerd geef er dan vers bruinbrood, zure augurken en wat goede mosterd bij.

Water met zout aan de kook brengen en beide vleessoorten er inleggen. Op laag vuur ongeveer 75-80 minuten laten trekken en regelmatig afschuimen.

In de tussentijd de ui pellen en de kruidnagelen en het laurierblad er insteken. Wittekool van stronk en buitenste bladeren ontdoen, in vieren of achten snijden en wassen. Witte raapjes schillen, in plakken en in stukken snijden. Wortelen schrappen en schuin in niet te dunne plakken verdelen. Alle groenten in de pan doen en ongeveer 30 minuten meekoken.

Vlak voor de soep gaar is de tomaten wassen en aan de bovenkant kruislings insnijden. Een vuurvaste schaal met boter invetten en de tomaten er inzetten. Met peper bestrooien en de schaal in de voorverwarmde oven plaatsen. Gedurende 10-15 minuten bakken bij een temperatuur van 180°C of gasstand 3.

Tomaten overdoen in een grote soepterrine, soep er overschenken en het vlees uit de soep in gelijkmatige stukken snijden. Ui met kruidnagelen uit de soep vissen, vlees erin terugdoen en met peterselie bestrooid serveren.

Waterzooi van vleesIngrediënten:

  • 350 g rundvlees (borst), 
  • 350 g doorregen varkensvlees, 
  • zout, 
  • 2l water, 
  • 1 flinke ui, 
  • 5 kruidnagelen,
  • 1 laurierblad, 
  • 500 g wittekool, 
  • 2 meiraapjes,
  • 200 g wortelen, 
  • 8 tomaten, 
  • boter om in te vetten, 
  • witte peper, 
  • 30 g boter, 
  • 1 bos peterselie.
Andere recepten uit de categorie: Soepen